Osallistuimme kesällä ensimmäiseen kansainväliseen konferenssiimme. Kokemustemme innoittamana kirjoitimme rennolla otteella oheisen vinkkilistan muille ensimmäisiä konferenssejaan suunnitteleville tutkijoille, olkaa hyvä!

  1. Ole ajoissa! Tarkkaile hyvissä ajoin eri konferenssien hakuja (call for papers) ja valitse tutkimukseesi ja tilanteeseesi parhaiten sopiva vaihtoehto. Kirjoita abstrakti huolellisesti, mutta jätä väljyyttä muutoksille. Konferenssi järjestetään usein vasta kuukausien päästä ilmoittautumisesta, joten tutkimuksesi saattaa olla (on täysin) erilainen kun konferenssi koittaa. Valitse tutkimukseesi sopiva esitysformaatti, esimerkiksi single paper, poster tai round table, ja perehdy niiden eroihin tarkemmin konferenssin nettisivuilla.
  2. Rahoita matka! Jos (kun) sinulla ei ole varaa rahoittaa konferenssimatkaa omasta pussistasi, muista hakea avustusta hyvissä ajoin. Tarkista ainakin seuraavat vaihtoehdot matka-avustuksen metsästyksessä:
    • tiedekunta saattaa rahoittaa yhden tai useamman konferenssimatkan vuosittain
    • jos työskentelet projektilla, kysy onko konferenssimatkan rahoitus mahdollinen projektin kautta
    • onko yliopistollasi tukisäätiö, joka avustaa jatko-opiskelijoiden verkostoitumisyrityksiä
    • tohtorikoulu saattaa myös jakaa avustuksia
    • useimmilla apurahasäätiöillä on haussa myös pienempiä apurahoja esimerkiksi konferenssimatkoja varten
    • konferenssin järjestävä taho voi myös tarjota matka-avustuksia haettavaksi
    • hyvillä perusteluilla voit saada avustusta myös läheisimmiltä sukulaisilta tai ystäviltä (ei muilta jatko-opiskelijoilta)
  3. Treenaa kisakunto! Harjoittele konferenssiesitystäsi hartaudella ja hyvissä ajoin. Voit myös altistaa esityksesi julkiselle palautteelle jakamalla harjoitusaikataulusi ja -paikkasi työyhteisöllesi tai sosiaalisessa mediassa.
  4. Fokusoi! Valitse aiheestasi selkeä sanoma, jonka haluat kuulijoiden muistavan. Älä hypnotisoi yleisöä tuhansilla taulukoilla ja powerpoint slideilla.
  5. Aktivoidu somessa, jos se tuntuu luontevalta! Julkaise muutenkin säännöllisesti konferenssiin liittyviä päivityksiä sosiaalisen median kanavoilla. Näin verkostoituminen pääsee vauhtiin jo ennen h-hetkeä. Muista virralliset hashtagit.
  6. Herätä huomiota! Jotta muut konferenssiin osallistuvat tutkijat voivat bongata sinut jo matkan aikana, ota mukaan posterikotelo (myös tyhjä ajaa asian) ja asettele se törröttämään ulos käsimatkatavaroistasi huomiota herättävästi.
  7. Perehdy ohjelmaan! Bongaa kiinnostavat workshopit ja esitykset etukäteen. Jos jätät ohjelmaan tutustumisen konferenssipäiville, se jää helposti tekemättä. Suhtaudu ohjelmaasi kuitenkin avoimin mielin ja anna mahdollisuus yllätyksille. Go with the flow!
  8. Laajenna näkökulmaa! Valitse ohjelmasta omaa tutkimustasi lähellä olevia esityksiä, mutta käy tutustumassa myös johonkin itsellesi vieraampaan teemaan.
  9. Verkostoidu! Ole aidosti kiinnostunut muista ja vaihda yhteystietojasi. Ylläpidä yhteyksiä myös konferenssin jälkeen. Huomioi kanssatutkijat myös esittämällä kysymyksiä ja kommentteja heidän esitystensä jälkeen.
  10. Pidä hauskaa! Konferenssit tarjoavat loistavan mahdollisuuden saada vaihtelua perusarkeen, avartavat näkökulmaa ja antavat uusia ideoita.

Toivomme, että näistä ohjeista on iloa tulevilla konferenssireissuillanne. Rohkeasti vain kirjoittamaan abstraktia ja ilmoittautumaan!

Teksti: Pihla Rautanen & Roosa Yli-Pietilä